Kim Leine: Ikuisuusvuonon profeetat


Kim Leineen kirja Ikuisuusvuonon profeetat kuuluu ihaniin, todella paksuihin kirjoihin. Tässä kirjassa on vaatimattomat 630 sivua!!

Takakannen esittely viekotti minut mukaansa, sillä kyseessä on ”riemukkaan raadollinen suurromaani sivistyksen pinnallisuudesta, hengen ja ruumiin rappiosta sekä menetetyistä unelmista siirtomaavallan Grönlannissa.” 

Pääosassa on Morten Falck, norjalaispappi, joka lähetetään Grönlantiin levittämään kristinuskoa pakanoiden keskuuteen. Eletään 1780-lukua.

Kirjan alussa vielä nuori ja elinvoimainen Morten Pedersen saapuu Kööpenhaminaan opiskelemaan teologiaa, isänsä toiveen velvoittamana. Opinnot jäävät vähän retuperälle, kun Kööpenhaminan öinen salattu elämä alkaa kietoa nuorta miestä pauloihinsa. Myös ruumiinavaukset kiehtovat. (Mortenia)

Kaikenlaisista sivupoluista huolimatta Morten Falck valmistuu papiksi ja lähtee pian kohti ensimmäistä työpaikkaansa vanhan valaanpyynissä käytetyn, mutta nyttemmin ”modernisoidun” laivan kyydissä. 

Nyt voitte kuvitella, millaisia laivoja oli 1700-luvun lopulla. 

Ja sitten voitte kuvitella sen, että nuori intomielinen pappi on päättänyt kuljettaa meriteitse lehmän Tanskasta Grönlantiin. 

Pelkästään tämä merimatka on jo lukemisen arvoinen, sillä se kertoo mielenkiintoisesti ihmisistä suljetussa yhteisössä, meren ja toisen ihmisen armoilla. (Lehmästä puhumattakaan.)

Kirjassa kerrotaan raadollisesti siitä, millaista elämä kaikkine hajuineen ja haluineen on 1780-luvulla ollut, ei ainoastaan Kööpenhaminassa vaan myös ja etenkin Grönlannissa, Sukkertoppenin siirtokunnassa ja Ikuisuusvuonolla. Suosittelen paksujen romaanien ystäville.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hurmeen makua

Kirjastotyön hyvät ja huonot puolet

Hanaa, Kosonen!