Saatana saapuu Moskovaan - mutta miksi?



Saatana saapuu Moskovaan, alkuperäiseltä nimeltään Mestari ja Margarita, on hullunkurinen fantasia, pureva satiiri, romanttinen kertomus, hupaisa komedia ja kaiken lisäksi vielä realistinen tarina erään Nasaretissa syntyneen miekkosen ja hänen tuomitsijansa hetkistä joskus pääsiäisen aikaan, reippaat 2000 vuotta sitten.

Teksti muodostuu siis kahdesta erilaisesta tarinasta. Siinä seikkaillaan Moskovassa, kröhöm, no niin, Saatanan seurassa. Tähän maailmaan liittyy myös Mestarin ja Margaritan vaiheikas rakkaustarina. Lisäksi kirjassa kuvataan Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen kohtaamista Jerusalemissa. 

Bulgakovin kirja alkaa varsin pahaa-aavistamattomasti Patriarkan lammilta, Moskovasta. Siellä kaksi kaverusta, Berlioz ja Bezdomnyi ajautuvat mielenkiintoiseen keskusteluun tuntemattoman henkilön kanssa. Ja sen jälkeen sekä Bezdomnyin elämässä että kirjan muiden päähenkilöiden elämissä alkaa tapahtua sitä tahtia, että lukija ei meinaa pysyä perässä.

Mielestäni parasta antia kirjassa on Moskovaan keskittyvä, fantasianomainen ja ajatukset aivan uusiin ulottuvuuksiin räjäyttävä huumori ja satiiri. Lukiessa ei voi muuta kuin hymyillä itsekseen, että nyt sitten mennään juonen mukana tuohon suuntaan. Ja miten se nyt tällaisen jutun tähän keksikään!

Tälle mielenkiintoisena vastapainona on realistinen kuvaus Jeesuksen ja Pontius Pilatuksen ajasta. Kun aika alkumetreillä kertomus hypähtää noin 2000 vuotta taaksepäin, olisin halunnut jatkaa nykypäivässä (eli Moskovan 1930-luvussa). Kävi kuitenkin niin, että kun tämä osa vuorostaan katkesi, odotin jo innokkaasti tarinalle jatkoa. Ja huomatkaa, tämä siitä huolimatta, että kun tarinassa esiintyy Pontius Pilatus, Golgata ja Jeesus, voi jotenkin arvailla, miten siinä käy.

Ja niin, miksi Saatana saapui Moskovaan? Vastauksen siihen antaa teille Margarita.


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Hurmeen makua

Kirjastotyön hyvät ja huonot puolet

Hanaa, Kosonen!